Greatest Summer Hits

Ik tik dit naast een slapende Iris en realiseer me net op tijd dat het een dag van nationale rouw is… geen dag om dit te posten. Eea hieronder gebeurde dus gisteren.

 

Weinig geslapen, ik dommel even weg en heb een levendige droom. Ik wandel door de binnenstad van Utrecht en ga een klein obscuur winkeltje binnen.

 

*tingelingeling*

 

"Goedemiddag meneer."

"Goedemiddag."

"Waarmee kan ik u van dienst zijn?"

Het oude mannetje kijkt me vrolijk aan over de rand van zijn bril. Ik aarzel even en hoor mezelf dan zeggen: "Wel, ik ben op zoek naar een blogpostheader, het liefst in de vorm van een songtitel."

Hij trekt geamuseerd een mondhoek omhoog: "Dat treft. Die hebben we hier genoeg. Ter gelegenheid van iets, of met een bepaald thema?"

Ik kijk even rond. Een ratjetoe aan spul ligt door de werfkelder verspreid; een miniatuur van een grot, een paar lange spijkers in een vitrine, een schilderij van een wachtende Tom. Raar. Ik antwoord: "Nou, ach, iets om wat bijzonders te vieren of zo?"

 

"Dat is niet zo moeilijk. Happy van Pharell, Beautiful Day van U2 of natuurlijk Here comes the Sun. Can't go wrong with some Beatles."

 

Ik proef de suggesties een momentje. Ik speel ze even af in mijn hoofd. Hm. "Het juiste gevoel, maar misschien wat te voor de hand liggend. Misschien iets meer… Zomers?"

 

"Inkoppertje. Summertime, je kunt kiezen, van Billie Holiday of Miles Davis of DJ Jazzy Jeff. Of, als je leuk wilt doen, van Mungo Jerry?"; tot mijn afgrijzen begint hij neuriënd te beatboxen en de text te hummen: "You got women, you got women on your mind". "Stop!" roep ik, waarop hij direct countert met "Hammer time, of in the name of love?". Deze droom ontspoort, mopper ik, dus voordat hij mijn volgende thema met grappen over The Mama's and the Papa's of The Offspring af kan doen, zeg ik snel: "Het is voor een serieuze zaak, een zaak van levensbelang."A

 

Hij is niet onder de indruk. "Levensbelang? Iets te vertellen, meneer?". Ik bloos. "Eh, nee, nog niet, eh bijna, ik bereid me gewoon voor." Hij grijnst villein: "Door naar een blogpostheader te zoeken? Serieus? U heeft op dit moment niet wat beters te doen? Ach, kom, ik plaag. Serieus dus. Also sprach Zarathrustra, van Strauss? Of is dat te? We kunnen ook Babe I'm on Fire doen" – hij wijst naar de miniatuurgrot, vervolgt: "of Little trip to heaven, leuke referentie ook voor uw bruiloftsgasten."

Ik zucht. "Allemaal mooie nummers, maar als ik raadsels wilde shoppen ging ik wel met Eels aan de slag (which reminds me, Klaasjan krijgt nog een fles Dom Perignon van me). Ik zoek gewoon de perfecte track, voor straks, …"

 

"Well. Even out of the box gedacht. Feeling good van Muse? Of, ha, Shake shake mama van ons aller Bob? Celebration time van Kool & the Gang? It's raining men? Of moeten we daar nog een jaar of vijftien mee wachten?" Ik grom: "Minimaal achtien, en kijk uit voor oom Bernt."

 

Hij ziet dat ik aan het eind van mijn droom kom. "Ok. Tijd voor een beslissing. Happy, Beautiful Day, Here comes the sun, Summertime, Summertime of In the Summertime? Strauss of Nick Cave of toch alweer Tom Waits of Eels? Feeling good, Shake Shake Mama of Celebration time?"

 

Ik doe, terwijl ik terugdrijf naar bewustzijn, wat ik altijd doe als ik moet kiezen: "Weet je, doe ze maar allemaal. Duty's calling."

2 replies
 1. Franck Honoré
  Franck Honoré says:

  Garmt,
  Congratulations for Zoe … Every day is a new chuck of life, waiking up, sun rising, talking,touching your closest girl friend, wife, daughter, getting everything about the world waking up around you. Getting every seconds of that day, that life until the night comes back and you fall asleep.  To be born again the next day. 

  I am seetled down from the rush after a week of vacation… and I finally get to write to you. Beleive me you are in my mind for quite a long time but was not so easy to tell you. I came across a news I wanted to share with you  http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_Bucket_Challenge
  Also here is a citation in french:

  La sagesse est de voir le nouveau dans l'ordinaire,
  en s'accommodant du monde tel qu'il est.
  Il y a des trésors cachés dans l'instant présent.

  Moine et poète japonais – Santoka

  Franck

Comments are closed.